Datum objave: 04.08.2023.

ZAŠTO JE HRVATSKO ZDRAVSTVO SKLEPANO?

ZAŠTO JE HRVATSKO ZDRAVSTVO SKLEPANO?

 

Na jednom od protestnih okupljanja zdravstvenih zaposlenika, pažnju javnosti privukao je transparent na kojem je pisalo: 'Ovaj natpis sklepan je kao hrvatsko zdravstvo'.

 

Slikovit je to prikaz dosadašnjih pokušaja njegove reforme primjenom birokratskog modela organizacije.

 

Zastarjelim statičnim modelom organizacije izmjenom sistematizacija i opisa radnih mjesta, pravilnika i zakonskih odredbi nije moguće postići bolju učinkovitost jer se ne temelji na cjelovitom pristupu. Reorganiziranjem službi i odjela odvojeno od sagledavanja tijeka procesa čiji su sastavni dio gubi se njihova povezanost  koja je od ključne važnosti za krajnji ishod.  Veze upravljanja i kontrole nad tijekom procesa su isprekidane pa se sustav zdravstva zbog toga doista doima – sklepanim.

 

Nasuprot njemu, primjena dinamičkog  procesnog modela organizacije omogućava se potrebna povezanost. Tehnološkim pristupom, od izrade kataloga procesa, slijeda aktivnosti, određivanja kritičnih i kontrolnih točaka i pokrivanja odgovornosti u cijelom tijeku procesa, uređuje se i testira njihov kvalitet i vrijeme izvedbe. Samo na tehnološki učinkovito postavljenim tijekom procesa od kojih je sazdan zdravstveni sustav, može se postizati dodana vrijednost i sinergija kroz standardizaciju, automatizaciju, digitalizaciju i normativnu regulaciju.

 

Svakim novim pokušajem provođenja zdravstvene reforme dosadašnjim modelom, entropija sustava će samo rasti. 

 



Broj komentara: 0