Datum objave: 15.04.2022.

REFORMA SOCIJALNE SKRBI KOJA TO NIJE

Uvijek istim načinom, kroz članke Zakonskih odredbi, ne može se provoditi strukturne reforme.

Prije usvajanja Zakona o socijalnoj skrbi, izglasanog na Saboru 28.01.22, Komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu ga mole da se zajednički kreira sustav socijalne skrbi koji  koristi više od pola milijuna građana Republike Hrvatske. Pokušali su naglasiti da se u novom Zakonu nude slični organizacijski oblici i rješenja koja su se u ranijim pokušajima reforme pokazala promašenima. Ističu da se njima uopće ne pokušavaju riješiti gorući problemi koji prijete raspadom sustava socijalne skrbi.

Stvarnu reformu može se pokrenuti samo sustavnim,  procesnim pristupom što omogućava  QMC  procesno-projektni model.  Nakon što se odaberu i usaglase usluge socijalne skrbi kroz određene organizacijske jedinice,  sudionici koji najbolje poznaju problematiku, uređuju slijed aktivnosti za svaku od njih, izrađuju opise postupaka, utvrđuju kritične i kontrolne točke te nositelje odgovornosti za provođenje.

Tek tako učinkovito poredani procesi usluga, nakon probnog razdoblja u praksi, mogu se dodatno poboljšati digitaliziranjem i pravno urediti zakonskim propisima inače i dalje reforma tapka u mjestu.

 



Broj komentara: 0